De schillenboer 2.0

Gescheiden afval inzamelen is op de meeste plekken in Nederland al helemaal ingeburgerd. Dat is fantastisch natuurlijk. Maar waarmee wordt het gescheiden afval in de Kikobakken opgehaald? Juist ja. Grote vrachtwagens rijden iedere week door de straat om ons, met liefde en zorg gescheiden, afval op te halen. Dat moet anders kunnen. Daarom het simpele maar slimme idee van BakkieBakkie.

Geen Kliko meer

Nee, niet één keer per week een zware ronkende vrachtwagen door de straat maar dagelijks een elektrisch aangedreven bakfiets. Het eerste voordeel is meteen duidelijk. Een forse CO2 reductie. Maar er zijn meer voordelen. De Kliko verdwijnt uit ons straatbeeld en het verzamelen van keukenafval gebeurt namelijk met kleine biologisch afbreekbare bakkies die je gewoon in de keuken kwijt kunt. Last van geurtjes heb je nauwelijks aangezien de bakkies om de drie dagen worden opgehaald. Lekker gemakkelijk en schoon. Behalve groente- en fruitresten komt BakkieBakkie ook langs voor de overige waardevolle stromen, zoals papier, textiel, batterijen, frituurvet en kleine huishoudelijke apparaten. Het afval wordt vervolgens gelost in wijkcontainers. Van bakkie naar bakkie dus!

Van afval naar grondstof

BakkieBakkie sluit aan bij het VANG-programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met het VANG-programma, Van-Afval-Naar-Grondstof, worden gemeentes aangespoord om stappen te nemen om meer en sneller restmateriaal in te zamelen en die om te zetten naar grondstoffen. Voor gemeentes is BakkieBakkie dus echt een uitkomst en is er daarmee een serieus draagvlak voor lokale afvalscheiding.

Voor iedereen

Er is ook een sociaalmaatschappelijk voordeel. Je hebt geen groot rijbewijs nodig voor deze elektrische bakfiets dus iedereen kan afval gaan ophalen. Dus ook voor mensen die wat moeilijker aan een baan kunnen komen, zoals bijvoorbeeld herintreders, biedt BakkieBakkie een kans.  Daarnaast is BakkieBakkie voor verenigingen interessant. Immers, vrijwilligers kunnen afval ophalen en daarmee geld verdienen voor hun vereniging. 

Ondersteuning

Eerst gaat BakkieBakkie testdraaien in verschillende plaatsen. Als de kinderziektes zijn verholpen is dit lokale afvalinzamelingsinitiatief klaar voor heel Nederland. Ondersteuning vanuit No Bullshit voor een marketingcommunicatiestrategie zou het project een boost kunnen geven. Maar ook technische ondersteuning vanuit het netwerk van NoBulllshit in de ontwikkeling van bijvoorbeeld de bakfiets zou het proces enorm kunnen versnellen. 

BakkieBakkie is een vooruitgang voor het milieu, is technisch en financieel haalbaar, is bovendien schaalbaar en is maatschappelijk relevant. BakkieBakkie is No-Bullshit!