keiharde ecoeuros

De RET zocht een slimme en kostenbesparende manier waarbij rondzwervend afval in metrostations wordt verzameld en ingeleverd op één punt. De oplossing; laat de passagiers het zelf doen. Hoe? Door ze te belonen. Als je afval (blikjes en petflessen) bij één van de geautomatiseerde verzamelpunten inlevert krijg je er keiharde ecoeuros voor terug. Ieder ingeleverd blikje of flesje is namelijk 15 ecoeurocent waard die je in de vorm van korting bij lokale ondernemers kan verzilveren. 

 

Goed bezig

 

Na een succesvol testjaar met twee ecoeuro verzamelmachines staan er nu inmiddels veertien verspreid over 13 metrostations in Rotterdam. Behalve korting op een broodje, patatje of koffie kun je er ook voor kiezen je bijdrage te storten aan Diergaarde Blijdorp. Daarmee wordt een project ondersteunt dat die plastic rommel uit de oceanen vist. Ben je dubbelop goed bezig. 

 

Naamsbekendheid

 

Tot zover lijkt dit project geslaagd. Maar er is meer nodig om er echt een groot succes van te maken. Nog maar weinig Rotterdammers weten van het bestaan van de ecoeuros verzamelpunten op de stations. Daar moet natuurlijk verandering in komen. Via No Bullshit wil ecoeuros onderzoeken of het mogelijk is een publiekscampagne te ontwikkelen. Na die campagne moet iedere Rotterdammer weten hoe je zelf geld kunt verdienen met het schoonhouden van de stad. 

En na Rotterdam is de rest van Nederland aan de beurt!