Natuurlijke airconditioning

Klimaatbeheersing in gebouwen vreet energie. Ventilatoren en luchtzuiveringsinstallaties draaien op volle toeren om het binnen aangenaam te houden. Als klimaatbeheersing op een natuurlijke manier kan plaatsvinden zou dit enorm schelen in energieverbruik. En dat kan! In het baanbrekende concept van Earth, Wind & Fire worden natuurlijke omgevingsbronnen zoals aardmassa, wind en zon gebruikt om tot een natuurlijke vorm van airconditioning te komen. 

 

 

Techniek

 

Inspiratie voor deze natuurlijke vorm van klimaatbeheersing komt van een bijzonder ingenieuze bouwer op deze aarde: de termiet. Termietenheuvels zijn wat klimaatbeheersing betreft onovertroffen. Het systeem van Earth, Wind & Fire bestaat uit drie hoofdelementen die de architect vrij kan gebruiken in zijn ontwerp. Het eerste element is het Ventecdak. Dit dak is zo ontworpen dat het wind kan opvangen. Deze wind wordt via het tweede element, de klimaatcascade, met behulp van watersproeiers gekoeld of verwarmd en door het hele gebouw verdeeld. Het derde element, de zonneschoorsteen, zorgt ervoor dat de lucht wordt afgezogen, waarna de warmte weer wordt teruggewonnen om het gebouw mee te kunnen verwarmen. Deze techniek is in samenwerking met de technische universiteiten Delft en Eindhoven ontwikkeld en blijkt veelbelovend. 

 

BREEZE

 

Sterker nog, de eerste toepassing van Earth, Wind & Fire is in volle ontwikkeling. Hotel BREEZE in
Amsterdam zal eind 2017 zijn kamers op een natuurlijke manier ventileren. Na een succesvolle realisatie van deze eerste toepassing zal de Bouw- en Installatiesector deze nieuwe techniek snel omarmen. 

 

Meer voordelen

 

Naast energiebesparing zijn er meer voordelen. Doordat de lucht niet in aanraking komt met de vervuiling in de klimaatinstallatie zal de lucht zuiver blijven. Daarbij ben je af van het zoemende geluid van ventilatoren en heb je geen tocht. Ook niet onbelangrijk; besparing op grondstoffen om een klimaatinstallatie te bouwen, zoals staal, koper en zink. Tenslotte zijn de exploitatiekosten lager door minder energieverbruik, de onderhoudskosten lager en is de levensduur langer.

 

Ambities

 

Het concept Earth, Wind & Fire is uniek en belooft een serieus alternatief te zijn voor de klimaatbeheersing zoals we die nu kennen. De ambities zijn dan ook hoog. Binnenkort zal het Dutch Earth, Wind & Fire Platform worden gelanceerd met als doel het draagvlak voor deze natuurlijke klimaatbeheersing in de bouwsector te verbreden en bronnen aan te boren om gebruikersvriendelijke computermodellen te ontwikkelen waardoor het systeem nog meer rendement kan opleveren. 

Meer weten over deze techniek? De bevlogen bedenker van dit concept, Ben Bronsema, legt het je haarfijn uit.