Zwammen houden van koffie

Koffiedik. Weleens bij stilgestaan hoeveel we daarvan jaarlijks weggooien? 120 miljoen kilo! Alleen al in Nederland. Dat is een onvoorstelbare hoeveelheid. Kunnen we daar niets mee? Natuurlijk wel! Want wij zijn niet de enige liefhebbers van koffie. Zwammen zijn er gek op. Je kunt ze er zelfs op telen. Dat is precies wat ze bij RotterZwam doen; oesterzwammen telen op koffiedik dat lokaal wordt verzameld. Inmiddels heeft RotterZwam al 20.000 kilo koffiedik omgezet in voedsel!

RotterZwam is drie jaar geleden gevestigd in Tropicana, het voormalig zwemparadijs aan de Maas. Nu een smeltkroes voor creatieve en duurzame ondernemers. BlueCity010 heet het. Wekelijks produceert RotterZwam 30 tot 40 kilo oesterzwammen die worden verkocht aan lokale restaurants en particulieren.

 

Succesvolle stadslandbouwer

 

RotterZwam is allang geen start-up meer. Het bedrijf is al succesvol. Sterker nog; RotterZwam is met 7 awards de meest onderscheiden stadslandbouwer van Nederland. Dus waarom dan aansluiting zoeken bij NO BULLSHIT, platform voor juist die start-ups. Dat heeft alles met de ambities van RotterZwam te maken. Die reiken verder dan één plaatselijke succesformule.

 

Ambities versus regels

 

Dat je koffiedik kunt omzetten in voedsel wordt natuurlijk pas echt interessant als dit landelijk op grote schaal gaat gebeuren. Om die reden leidt RotterZwam landelijk (en internationaal) ondernemers op om van koffiedik voedsel te maken. Maar er is een probleem. Koffiedik heeft nog steeds de status van afval. Door die status loopt RotterZwam tegen regels aan die schaalvergroting in de weg staan. Daarom wil RotterZwam (via bijvoorbeeld een platform als NO  BULLSHIT) de discussie over de afvalstatus van koffiedik openen om de weg vrij te maken voor een duurzame vorm van stadslandbouw binnen de circulaire economie.